Apotheek de Kind & CareXS

15 januari 2021 – klantcasus – 5 min.

Op een toedienlijst ziet een verpleegkundige welke medicatie een cliënt krijgt, en op welke tijdstip dit toegediend moet worden. Bij Apotheek de Kind (onderdeel van de Nieuw Vennepse Apotheken) werken ze inmiddels een paar jaar met digitale oplossing CareXS Meddy. Hiermee verspreiden zij toedienlijsten digitaal en werken ze nog beter samen met de wijkteams. In dit artikel spreken we met apotheker Arjan Hoekstra.

‘’Het grootste voordeel van werken met CareXS? Minder fouten in medicatietoediening.’’

Samenwerken in een digitale samenwerkingsomgeving

‘’Het grootste voordeel van werken met CareXS is dat er minder fouten in medicatietoediening zijn.’’ zegt Arjan Hoekstra. ”Omdat we de toedienlijst niet op papier, maar online aanleveren, zijn wijzigingen en opmerkingen direct zichtbaar.”  Voorheen communiceerden de apotheek vooral telefonisch en per mail met de wijkteams. ‘’Ga ervan uit dat je 500 cliënten hebt, dan wordt er echt wel veel gebeld.’’  geeft Arjan Hoekstra aan. ‘’En dat stoorde in dagelijkse gang van zaken.’’ In CareXS Meddy kan elk zorgverlener op cliëntniveau notities aanmaken over bijvoorbeeld bijwerkingen, nabestellingen of de dosering. Dit scheelt een apotheek veel mailtjes en telefoontjes.

Als apotheker zie je ook niet wat er thuis gebeurt bij cliënten. Je weet vaak niet hoe medicatie of medische hulpmiddelen thuis worden gebruikt. Medewerkers van het wijkteam komen wel bij cliënten binnen en signaleren dingen die een apotheker en huisarts niet zien. In CareXS Meddy kan de apotheker nu alsnog zien of er belangrijke mededelingen zijn, en ook hoe medicatie wordt gebruikt en dus hoe therapietrouw een cliënt is.

‘’Als je een telefoontje krijgt moet je die direct opnemen. Een notitie in CareXS kan je afhandelen wanneer je tijd hebt. Dat werkt veel prettiger.’’

In één uur klaar voor gebruik

Bij Apotheek de Kind hoorden ze van collega-apothekers goede verhalen over CareXS. Toen ook hun aangesloten wijkteams met CareXS Meddy gingen werken konden ze eigenlijk niet achterblijven. De implementatie van CareXS bij Apotheek de Kind verloopt soepel. ‘’In ons systeem hebben we niet of nauwelijks iets moeten aanpassen, want alles is volautomatisch.’’ Geeft Arjan Hoekstra aan. ‘’Als je een uurtje bezig bent is alles gereed. Misschien nog wel sneller ook.’’  De website is overzichtelijk en duidelijk.

Medewerkers van Apotheek de Kind hebben samen met de thuiszorg training gevolgd. Dat is waardevol omdat alle betrokken zorgverleners direct zien en horen waar hun collega-zorgverleners tegenaan lopen. Vervolgens bepaal je gezamenlijk hoe je dat zo goed mogelijk oplost.

De voordelen van CareXS volgens Apotheek de Kind 

  • Geen toedienlijsten meer printen
  • Minder fouten in medicatie-toediening
  • Tijdsbesparing dankzij efficiënte communicatie via digitale notities
  • Inzicht in medicijngebruik en therapietrouw
  • Vragen en nabestellingen afhandelen op een door jou gewenst moment (minder storing)

Meer weten over onze oplossingen?

De afgelopen jaren hebben we veel thuiszorgorganisaties, apotheken en ziekenhuizen kennis laten maken met CareXS. Wij werken iedere dag aan betere samenwerking en meer transparantie in de zorg. We vertellen je graag wat wij kunnen doen om binnen jouw organisatie medicatieveiligheid en (multidisciplinaire) samenwerking te verbeteren.

Vertel mij meer.