Amstelring Wijkzorg & CareXS

11 januari 2021 – klantcasus – 9 min.

Stichting Amstelring Wijkzorg biedt thuiszorg aan cliënten die hulp nodig hebben bij dagelijkse verzorging, medicatie-toediening en andere verpleegkundige zorg. Dit doen zij met circa 600 medewerkers in de regio Amsterdam, Amstelveen en Haarlemmermeer. Vanuit de wens veilige zorg te verlenen en efficiënt samen te werken met andere zorgverleners zijn zij een samenwerking gestart met CareXS. Dit begon met elektronische toedienregistratie en digitale samenwerkingsomgeving CareXS Meddy. En op dit moment is Amstelring Wijkzorg een pilot gestart met de Thelma® smart dispenser.

 ‘’Als zorgverlener kan je er echt op vertrouwen dat je de juiste medicatie geeft.’’

De uitdaging

De samenwerking tussen CareXS en Amstelring Wijkzorg begint in 2014. Zoals veel klanten van CareXS heeft Amstelring de ambitie om de meest veilige zorg mogelijk te bieden. Dit begon met een alternatieve oplossing voor de papieren toedienregistratie. ’De papieren aftekenlijst was erg foutgevoelig. Zeker als er dingen op de toedienlijst veranderd moesten worden. Mensen gingen er dan dingen op schrijven en dat werd erg verwarrend.’’ geeft Astrid van den Berg (kwaliteit van zorg en medicatieveiligheid bij Amstelring) aan. Ook zijn zij zich bewust van het aantal mensen dat jaarlijks in Nederland overlijdt door medicatiefouten. Door zorgverleners met slimme applicaties te ondersteunen wil Amstelring Wijkzorg de risico’s bij medicatie-toediening zo goed mogelijk blijven beperken.

Efficiënt samenwerken met alle apotheken

Met CareXS Meddy zien zorgverleners, net als op de papieren toedienlijst, alle medicatie-informatie die zijn nodig hebben in één overzicht. Omdat je in een digitale omgeving samenwerkt is de informatie altijd actueel en compleet. De applicatie ondersteunt zorgverleners met actuele medicatie-informatie en ingebouwde controles, bijvoorbeeld bij de invoer van gegevens en bij de toediening. ‘’Als zorgverlener kan je er echt op vertrouwen dat je de juiste medicatie geeft.’’ zegt Marcel Kerkhoff (verantwoordelijk voor ICT en woonzorgtechnologie bij Amstelring). ‘’Ik noem het hufterproef, het systeem wijst voor zich.’’ Ook mensen die aan het begin moeite hadden met het werken met digitale applicaties zien er snel de voordelen van in. Zij hoeven niet meer eerst te bellen of te mailen naar de apotheker als er iets gewijzigd is. Dat voorkomt veel interne ruis, en dat is ook voor cliënten veiliger.

Tijdens de implementatie van CareXS Meddy wordt er in het bijzonder aandacht besteed aan samenwerking tussen zorgverleners. ‘’De samenwerking met apotheken heeft echt een enorme boost gekregen met CareXS, omdat de lijnen korter zijn. We houden regelmatig overleg waarin we met elkaar de knelpunten bespreken in de samenwerking.’’ aldus Astrid van den Berg.

‘’De samenwerking met apotheken heeft echt een enorme boost gekregen met CareXS.’’

Zorg thuis ondersteunen met digitale oplossingen

De zorg blijft zich continue ontwikkelen en daarom kijkt Amstelring Wijkzorg naar oplossingen die helpen aan de veranderende zorgvraag te blijven voldoen. Zij zijn recent gestart met een pilot voor de Thelma® smart dispenser. Thelma® helpt cliënten om het medicijngebruik zelfstandig te blijven organiseren door reminders te sturen en medicatie aan te reiken. Op afstand blijven zorgverleners op de hoogte van het medicijngebruik van de cliënt. De eerste indruk van Thelma® is positief. Voor bepaalde cliënten is de dispenser echt een uitkomst, en ook vanuit het oogpunt van de wijkteams is deze oplossing een zeer welkome ondersteuning.

Wat het Amstelring oplevert

  • Beter geïnformeerd over toediening en medicatiegebruik
  • Meer vertrouwen bij de medicatietoediening
  • Verhoogde medicatieveiligheid door digitale gegevensuitwisseling en ingebouwde controles
  • Efficiënt samenwerken met alle betrokken apothekers

Meer weten over de samenwerking tussen Amstelring en CareXS? 

De afgelopen jaren hebben we veel thuiszorgorganisaties, apotheken en ziekenhuizen kennis laten maken met CareXS. We vertellen je graag wat wij kunnen doen om binnen jouw organisatie medicatieveiligheid en (multidisciplinaire) samenwerking te verbeteren. Vertel mij meer.